Orlando Furioso!

Orlando Furioso!
Roland Olbeter & Michael Gross

Orlando Furioso! és un projecte insòlit i fascinant que reuneix d’una banda quatre intruments de corda electro-mecànics, un cap que parla, un tambor que toca sol, mecanismes tots ells creats per Roland Olbeter i dotats de so acústic real i moviments autònoms, i de l’altra banda una soprano. Tots ells interpreten una adaptació escènica-musical del clàssic Orlando Furioso, de Ludovico Ariosto. Roland Olbeter és el creador de gran part dels mecanismes i enginys que utilitzen La Fura dels Baus en els seus espectacles i Michael Gross és trompetista i compositor i ha col.laborat des de amb Frank Zappa fins a Maricio Kagel i Stockhausen.

La complexitat aventurera d’Orlando Furioso!

Orlando Furioso! consta de dos aspectes fonamentals: d´una banda la realització dels instruments, dotats de so acústic real i moviments autònoms, i d´altra banda la composició i posada en escena d´una peça musical per a aquest conjunt, acompanyat  d´una soprano, basant-nos en l´obra del renaixement italià Orlando Furioso de Ludovico Ariosto. La idea d´aquesta instal.lació prové de l´evolució d´altres peces sonores anteriors, realitzades al llarg dels últims anys. Dins d´aquesta mateixa línia de treball destaquen les creacions fetes per a Marcel.lí Antúnez i La Fura dels Baus. El juny de 2003, en el marc del festival SÓNAR de Barcelona, vaig exposar quatre instruments anomenats “soundclusters” en el MACBA. Set professionals de la música electrònica i contemporània van ser convidats a programar una peça de 3 o 4 minuts cadascú.

Els instruments / Els instruments constitueixen una plataforma que serveix als músics per a composar peces pensades especialment per a l´ocasió. Seran quatre instruments de corda, tots ells amb una afinació distinta, i un tambor. Com qualsevol instrument analògic, ténen els seus sons i qualitats particulars que en defineixen el caràcter. El fet diferencial més important és la utilització del E-BOW, a més del seu caràcter robòtic que òbviament influeix en la seva sonoritat. El E-BOW és un sistema electromagnètic que serveix per a posar en ressonància a la corda. Substitueix l´arc tradicional d´un violí. A part de la sonoritat, poso èmfasi en aconseguir uns moviments complexes i precisos. Cadascún dels cinc instruments es mou al voltant d´un eix vertical (el diapasó), i un eix vertical (el tub sonor).

L´argument / Orlando Furioso de Ludovico Ariosto és un conte fantàstic que, pel grau de bogeria dels seus molts personatges, profusió de relacions impossibles, guerres absurdes i fets delirants, podria inspirar més d´un guió cinematogràfic. El llibret del Concierto para Cuarteto de Cuerda, Tambor y Soprano escull la tormentosa història d´amor entre Orlando, heroic cavaller creuat, i Angèlica, filla de l´emperador de la Xina. Orlando apareix com a heroi i com a perdedor. El seu amor no correspòs l´obsessiona fins al grau de perdre la raó i enfurismar-se. Es torna violent i comet actes realment terribles.

En la segona part, Astolfo, fill del rei d´Anglaterra i amic d´Orlando, viatja a la lluna. “En el universo no se pierde nada. Donde acaban las cosas perdidas en la tierra? En la luna”. Allí viatja Astolfo en busca de la raó perduda d´Orlando per a tornar-la-hi i curar-lo del seu mal.

Aquesta fascinant història doncs, se´ns ofereix com a entorn idoni per als 5 instruments musicals d´aquesta obra que, així com els protagonistes d´Orlando Furioso, escapen a una lògica quotidiana i reivindiquen allò excepcional com a normal.

Roland Olbeter

Idea, direcció i instruments: Roland Olbeter
Composició: Michael Gross
Llibret: Ludovico Ariosto / Burkhart Kroeber

Mercat de les Flors
25 i 26 de novembre 2005 

Soprano: Claudia Schneider

Il.lustracions animades: Esterina Zarrillo

Escultor cap: Carlos de la Madrid

Vestuari: Chu Uroz

Diseny Il.luminació: Paco Beltrán

Projecte tècnic: Paco Santiago

Coordinació tècnica i desenvolupament projecte: Carlos Jovellar, E.B.A

Tècnic de so:Carlos  Fesser, Pera Rifà

Construcció tubs sonors: Christian Konn, E.B.A

Construcció instruments: MASTERS

Mecanització: EBLAN

WWW-site i gràfica: Albert Claret, Isabel Darnell, Pep Sala

Animació de dibuixos: Liliana

Edició de dibuixos: Miguel Rubio

Circuits electrònics: Esteve Amo, IEA

Producció i venta: Marta Pérez Porro

 

Agraïments:

Carlos Padrissa: Assessorament posada en escena

José María Micó: Traducció Llibret

Francesc Jordán, Lutier

Simeó Ubach, Fundició d´alumini 

EIKONOS, so

Santiago Barbero, SABAR

 

Una producció de Roland Olbeter

Coproduït pel Festival d´Ôpera de Butxaca i Noves Creacions

 

Sponsors: SIEMENS Y FESTO

Amb el patrocini : MASTERS, PINMAR, TANDLER

Amb el suport de: Adagio, Clavia