Lord Byron, un estiu sense estiu

Lord Byron, un estiu sense estiu
Agustí Charles

Síntesi argumental

Lord Byron, volent eludir els litigis amb la seva esposa, cerca aire fresc i inspiració a Villa Diodati, a les ribes del llac Leman. El famós poeta ha de patir, però, la molesta companyia del seu nou metge de capçalera, el doctor Polidori, jove pusil·lànime amb ínfules d’escriptor que està fascinat per Byron. També s’aturen al llac el poeta visionari Percy B. Shelley i la discreta Mary, la seva amant i futura senyora Shelley. Els acompanya Claire Clairmont, frívola germanastra de Mary, aprenent de cantatriu i instigadora del viatge dels Shelley a Ginebra, ja que està secretament embarassada de Byron. La instantània complicitat entre el fervorós Byron i l’idealista Percy B. Shelley, que havien llegit les seves respectives obres i feia temps que desitjaven conèixer-se en persona, provoca la ira soterrada de Polidori, que se sent humiliat i relegat. I mentrestant, l’ombra del magnètic Byron, devastadora i imparable, ho amara tot al seu pas.

El grup s’entreté llegint relats de terror fins a altes hores de la nit a redós de la llar de foc. Lord Byron, per eludir les llargues hores de tedi, proposa als presents una curiosa disputa literària: cadascú escriurà un conte de terror, suggestionat per l’ambient ombrívol. La contesa acaba donant com a fruit dos dels textos més importants de la literatura gòtica. Mary Shelley escriu les pàgines inicials del seu Frankenstein, en un acte soterrat de venjança per les absències i arravataments místics de Percy B. Shelley. D’altra banda, Polidori redacta el relat El vampir, parodiant una narració inacabada de Byron, i encetant una nova tradició de vampirs refinats i seductors, que culminarà amb el Dràcula de Stoker. Irònicament, El vampir va acabar sent publicat amb autoria de Byron.

Música: Agustí Charles

Llibret: Marc Rosich

Estrena absoluta al Staatstheater Darmstadt el 12 de març de 2011

Gran Teatre del Liceu 25, 27 i 28 de juny de 2011

Direcció musical: Martin Lukas Meister

Direcció escénica: Alfonso Romero Mora  

Escenografia i il·luminació: Dirk Becker

Vestuari: Gabriela Salaverri

Direcció del cor de l’Staatstheater Darmstadt: André Weiss

Direcció del cor del Gran Teatre del Liceu: José Luís Basso

Intèrprets

Lord Byron: Gerson Sales John William Polidori: Malte Godglück Percy B. Shelley: Norbert Schmittberg Mary Wollstonecraft Godwin: Muriel Schwarz Claire Clairmont: Margaret Rose Koenn William Fletcher: Lasse Penttinen

Producció de l’Staatstheater Darmstadt,
Coproducció: Gran Teatre del Liceu i Teatros del Canal

Amb l’ajut de: Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i Generalitat de Catalunya