Fragor

Fragor
Òpera de gest, Eduard Resina

A partir del poema “Il Combattimento” de Torquato Tasso i “Menstruació” del propi compositor.
 
“Guerra i mort tindràs” -digué- “no em negaré
A donar-te-les si així ho busques”.
                                                   Torquato Tasso

L´Obra

Una escena buida i les llums quotidianes. Les llums de l’autopista,dels carrerons, dels menjadors i les cuines. Les llums que nosaltres mateixos hem fabricat i encès i que no serveixen per il·luminar, sols per a repetir alguns gestos. Els gestos tampoc diuen res: són uns codis misteriosos pels quals endevinem cossos que, potser, amb una altra llum, podrien estimar-se. En aquest principi del segle XXI ens ha quedat clar que rera les pantalles de les televisions i els el fragor del no res.

Però tampoc tornarem a fer teatre i òpera com si o passés res. No hi ha diferència entre escena i platea: tot és escena: alguns estan asseguts i miren, altres, canten, es mouen, altres controlen taules de mescles i llums.

Quelcom així com un espectacle posttecnològic que tracta de la guerra dels sexes tal i com és ara: una escena buida i les llums quotidianes. I les tenebres. Vertaderes. No es veu res. Se senten les passes dels que haurien d´estimar-se que es belluguen, es cerquen per lluitar. L’esplèndid episodi de Torquato Tasso ens ho recorda (des de fa 400 anys): sols es travessa la cuirassa de l’altra amb una espasa, sols es reconeixen els amants en l´agonia on es barreja el plaer de la victòria i la desesperació de la pèrdua irreparable. Eduard ha imaginat un després de soledat, la soledat del vencedor, el seu teatre buit. La música electrònica, ara tota música és electrònica: Bach en CD de casa. I el cant és potser l´única llàgrima d´aquest espectacle. Jo he intentat dir la veritat.

                                                                                        Claudio Zulian  

Música: Eduard Resina
Textos, “Il Combattinmento” de Torquato Tasso, “Menstruació” d´Eduard Resina

Durada aprox 60 min
Idioma, Italià i Català

CENTRE CÍVIC COTXERES BORRELL
Espai Avel-lí Gener “Tísner”
4 i 5 de desembre 2002

Direcció escènica: Claudio Zulian

Actors – Cantants,

Carme Sánchez, Soprano
Xavi Sabata, Contratenor

Ajudant direcció: Ton Gras

Concepció escènica: Claudio Zulian

Tècnic Llums: Fernando Rojo

Producció executiva: Montse Herrera

 

Una producció ACTEON

SALA DE PREMSA