4Carmen

4Carmen
Lucas Peire / Mischa Tangian / Carles Pedragosa / Clara Peya

Amb la clara vocació de fomentar la innovació i l’estrena absoluta de noves partitures, l’òpera de cambra 4Carmen és el nou encàrrec operístic en què el Festival Castell Peralada i Òpera de Butxaca i Nova Creació sumen de nou esforços. Seguint les petjades de Dido Reloaded / Go Aeneas Go!, on sis creadors van ser convocats per elaborar una “òpera líquida de cambra” a partir del mite clàssic de Dido i Enees, per aquesta ocasió s’han format quatre grups de llibretista i compositor amb Marc Angelet i Clara Peya, Jordi Oriol i Carles Pedragosa, Marc Artigau i Lucas Peire i Helena Tornero i Misha Tangian per a la creació i composició d’una peça operística breu, a partir de certes premisses formals i sota el tema comú del mite de Carmen. Una nit dedicada als amants de la nova creació.

Qui és Carmen? Qui és per nosaltres el mite? Una femme fatale que acata el fat dictat a les cartes? O una víctima de la violència masculina que vol lluita per fugir de la seva mala fortuna? És la quinta essència del Sud, calent i passional, versus un Nord fred i racional en excés? O és la gitana, pària i desclassada, que trepitja fort per desafiar una societat arrelada en la desigualtat i la injustícia? O és la cigarrera descarada que no creu en els lligams i que és emblema autoconscient de la llibertat, d’una llibertat que cada dia ella es guanya a pols? Carmen són moltes i diverses i és potser per això que el mite segueix en boca de tots.

4Carmen neix de l’encàrrec fet per Òpera de Butxaca i Nova Creació a quatre parelles formades per un llibretista i un compositor per tal de crear quatre peces breus al voltant del mite de la gitana, immortalitzat a la novel·la de Merimée, però sobretot a l’òpera de Bizet. Les obres resultants del projecte, malgrat la seva naturalesa heterogènia, es presenten de forma unitària en una mateixa vetllada que també pretén trencar, o més ben dit apropar, les fronteres entre la lírica i el teatre, entre la música tonal i la més experimental. És amb aquest criteri eclèctic que s’han escollit les parelles de creadors, tot cercant un contrast entre diferents veus i estils.

Amb 4Carmen, Òpera de Butxaca i Nova Creació vol repetir la reeixida experiència del seu darrer projecte Dido Reloaded/ Go, Aeneas, Go!, estrenat al Teatre Lliure de Barcelona i a la Neuköllneroper de Berlín i que va significar per al seu jove equip de creadors la consecució del Berliner Opernpreis 2014. D’aquesta manera, 4Carmen és un pas més en la nostra intenció de promoure el naixement d’un nou repertori de peces líriques signades pels nostres joves creadors amb el convenciment que aquest tipus d’accions són les que asseguren la bona salut del gènere.

Quatre grups de compositor/a i llibretista:

(1) PASSIÓ, MORT I DOLOR: Lucas Peire i Marc Artigau

(2) CARMEN AUX ENFERS: Mischa Tangian i Helena Tornero

(3) RESTAURANT CARMEN: Carles Pedragosa i Jordi Oriol

(4) AUTÒPSIA: Clara Peya i Marc Angelet

Estrena: Claustre del Carme de Peralada, Festival Castell de Peralada, 5 d’agost de 2015

Marc ROSICH, director d’escena

Francesc PRAT, direcció musical

Jorge SALCEDO, escenografia

Sylvia KUCHINOW, il·luminació

Joana MARTÍ, vestuari

Roberto G. ALONSO, moviment

Jordi PÉREZ SOLÉ, Cristina CORDERO, ajudants de direcció i producció executiva

Marta PUIG (Lyona), imatge gràfica

Albert GONZÁLEZ, assistent de direcció

Dietrich GROSSE, producció

Intèrprets:

Marta GARCÍA CADENA

Néstor PINDADO

Toni VIÑALS

Instrumentistes:

Alfredo ARMERO, piano

Àlex RODRÍGUEZ FLAQUÉ, violoncel

Una producció d’Òpera de Butxaca i Nova Creació

Co-producció amb: Festival Castell de Peralada, Arts Santa Mònica

Idioma: castellà i català / Duració: aprox. 90 minuts.

Amb l’ajut de: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Ajuntament de Barcelona, Institut Ramon Llull

Patrocini: SGAE

Agraïments: Neuköllner Oper, Louise Higham i Helena Moliné

SALA DE PREMSA