4Carmen

4Carmen
Lucas Peire / Mischa Tangian / Carles Pedragosa /Clara Peya

Presentació


Qui és Carmen? Qui és per nosaltres el mite? Una femme fatale que acata el fat dictat a les cartes? O una víctima de la violència masculina que vol lluita per fugir de la seva mala fortuna?  És la quinta essència del Sud, calent i passional, versus un nord fred i racional en excés? O és la gitana, pària i desclassada, que trepitja fort per desafiar una societat arrelada en la desigualtat i la injustícia? O és la cigarrera descarada que no creu en els lligams i que és emblema autoconscient de la llibertat, d’una llibertat que cada dia ella es guanya a pols? Carmen són moltes i diverses i és potser per això que el mite segueix en boca de tots.

4Carmen neix de l’encàrrec fet per Òpera de Butxaca i Nova Creació a quatre parelles formades per un llibretista i un compositor per tal de crear quatre peces breus al voltant del mite de la gitana, immortalitzat a la novel·la de Merimée, però sobretot a l’òpera de Bizet. Les obres resultants del projecte, malgrat la seva naturalesa heterogènia, es presenten de forma unitària en una mateixa vetllada que també pretén trencar, o més ben dit apropar, les fronteres entre la lírica i el teatre, entre la música tonal i la més experimental. És amb aquest criteri eclèctic que s’han escollit les parelles de creadors, tot cercant un contrast entre diferents veus i estils.

Els equips artístics de dramaturg-compositor seleccionats són:

Marc Angelet i Clara Peya

Jordi Oriol-Carles Pedragosa

Marc Artigau i Lucas Peire

Helena Tornero i Misha Tangian


La creació de les peces s’ha anat gestant al llarg d’un any en diferents jornades de treball. En un primer període, sota l’aixopluc del Teatre Lliure, vam organitzar el seminari-taller “Òpera ara”, on els creadors van assentar les bases de cadascuna de les peces, després d’haver participat a xerrades i presentacions d’experts, compositors i dramaturgs especialitzats en el camp de la música escènica. Així mateix els creadors van poder començar a testar en directe els primers resultats, amb diferents sessions de treball amb els cantants i instrumentistes que estrenaran la peça. Al llarg de l’any, s’han fet trobades conjuntes dedicades a discutir sobre la naturalesa dels llibrets i per començar a aixecar les peces abans d’iniciar el període d’assajos que ens portarà a l’estrena del projecte al Festival de Peralada.

Amb 4Carmen, l’Òpera de Butxaca i Nova Creació vol repetir l’exitosa experiència del seu darrer projecte Dido Reloaded/ Go, Aeneas, go!, estrenat al Teatre Lliure de Barcelona i a la Neuköllneroper de Berlin i que va significar per al seu jove equip de creadors la consecució del Berliner Opernpreis 2014. D’aquesta manera, 4Carmen és un pas més en la nostra intenció de promoure el naixement d’un nou repertori de peces líriques signades pels nostres joves creadors i en el convenciment que és aquests tipus d’accions que asseguren la bona salut del gènere.

Quatre grups de compositor i llibretista

(1) PASSIÓ, MORT I DOLOR: Lucas Peire i Marc Artigau

(2) CARMEN AUX ENFERS: Mischa Tangian i Helena Tornero

(3) RESTAURANT CARMEN: Carles Pedragosa i Jordi Oriol

(4) AUTÒPSIA: Clara Peya i Marc Angelet

Estrena / Claustre del Carme de Peralada 5 d’agost 2015

Marc ROSICH, director d’escena

Francesc PRAT, direcció musical

Jorge SALCEDO, escenografia

Sylvia KUCHINOW, il·luminació

Joana MARTÍ, vestuari

Roberto G. ALONSO, moviment

Jordi PÉREZ SOLÉ, Cristina CORDERO, ajudants de direcció i producció executiva

Marta PUIG (Lyona), imatge gràfica

Albert GONZÁLEZ, assistent de direcció

Dietrich GROSSE, producció

Intérprets:

Marta GARCÍA CADENA

Néstor PINDADO

Toni VIÑALS

Instrumentistes:

Alfredo ARMERO, piano

Àlex RODRÍGUEZ FLAQUÉ, violoncel

Una producció d’ Òpera de Butxaca i Nova Creació

Co-producció amb: Festival Castell de Peralada, Arts Santa Mònica

Idioma: castellà i català. Duració: aprox. 90 minuts.

Amb l’ajut de: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Ajuntament de Barcelona, Institut Ramon Llull

Patrocini: SGAE

Agraïments: Neuköllner Oper, Louise Higham, Helena Moliné

SALA DE PREMSA