Òpera

Dido Reloaded / Go, Aeneas, Go! al Teatre Lliure del 26 al 30 de nov

“Go, Aeneas, Go!” és un projecte premiat pel “Berliner Opernpreis 14 von Neuköllner Oper und GASAG“, premi berlinès a la nova creació operística que dóna suport a creadors emergents perquè puguin produir una òpera a la Neuköllner Oper.

Sis creadors convocats per l’OBNC. Xavier Bonfill, Raquel García-Tomás, Joan Magrané i Octavi Rumbau han creat una ‘òpera líquida de cambra’ a partir del mite clàssic de Dido i Enees. En signa la dramatúrgia Cristina Cordero i la direcció escènica Jordi Pérez Solé. Òpera contemporània per a una Europa en crisi.

Dido reloaded mostra els dilemes de la protagonista femenina, líder d’un país europeu que viu en pròpia pell l’etern conflicte entre el desig i el deure de tot governant. La trobada de Dido i Enees suposa l’encreuament de camins entre dues cultures, i el seu conflicte d’amor sorgeix dels quefers polítics que van més enllà dels seus propis anhels personals. Dido té por de lliurar el seu amor a Enees i que això afecti els seus deures com a dirigent.

Go, Aeneas, Go!, segueix el periple de l’heroi masculí, un funcionari que lluita utòpicament per la idea d’Europa en un ambient poc favorable. L’Enees modern és un funcionari que, en pro d’una Europa unida, emprèn un viatge pels països de la Unió tot lluitant contra l’escepticisme amb què reben les seves idees fins i tot els països que en són aparentment més adeptes.
Els déus mitològics ens queden ben lluny, però… no són els diners, els mercats, les expectatives de creixement o la prima de risc, el que ens fa tan vulnerables com els humans d’aquests relats?

Dido reloaded, es va estrenar de manera independent l’octubre de 2013 a la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona i a la sala Berlanga de Madrid. A partir d’aquesta primera experiència, el mateix equip va voler seguir el camí d’investigació iniciat amb l’escriptura d’una continuació del projecte sota el títol Go,Aeneas, Go!. Aquesta segona part ha estat guardonada amb el primer premi del Berliner Opernpreis 14 organitzat per la Neuköllner Oper i GASAG. Gràcies a aquest guardó es va estrenar també de forma independent el maig de 2014 a la Russisches Haus der Wissenschaft und Kultur de Berlín, després d’una estada creativa de tot l’equip a la ciutat alemanya, i posteriorment ha fet una breu temporada a la mateixa Neuköllner Oper.

En aquesta ocasió, presentarem el díptic junt per primera vegada i n’estrenarem un epíleg nou compost especialment, que tancarà el viatge dels dos protagonistes a l’avern.